Kuidas me edaspidi siin ainult õhust elame

Sponsoreeritud

Jah, tänasel päeval oleme omadega kahjuks sealmaal, et… kavatseme edaspidi enamus ajast õhust ära elada…

Okei, päris nii hullud need asjad ka siin ei ole ja toidudona küsima ei kavatse hakata. Veel. Hehe. 😀 Aga õhk ja toit on teemas küll ning ma otsustasin natuken pikemalt kirjutada, mis värk sellega on.

Ma nimelt mõnda aega tagasi uurisin instagramis oma jälgijatelt, kas kuumaõhufritüüriga nagu päriselt ka saab normaalset, söödavat toitu valmistada ja päris paljud üllatasid mind – tõesti saab. Krõbedad friikad? Aga palun! Maitsev praeliha? Aga palun! Keeta mune? Aga palun! Vahet pole, mida magu ihkab, tee ainult valmis ja saab ülimaitsev.

Õhuga? Olete kindel. Maitsva, krõbeda ja isuäratava toidu ju saab ainult õliga? Ei? Ei. Puhtast õhust saab samasuguse toidu. No ei uskunud mina. Võtame näiteks friikartulid. Meil oli õlifritüür ja no selles sai küll friikartuleid, just laste lemmikuid, suhteliselt tihti valmistatud ja kui mul ema ütles, et neil on kuumaõhufritüür ja sellega tulevad ka krõbedad friikartulid, naersin ma ta välja. Omaette muidugi. Mu silme ees olid pigem need Hesburgeri pehmed plönnid. Mitte krõbedad ja maitsvad friikartulid.

Ja siis kinkis https://kodutarvik.ee/ meile igavesti uhke kuumaõhufritüüri, millega oli kaasas ka õlisprei ja korralik retseptiraamat, sest ilma selleta oleks mina ilmselt seda õhufritüüri lihtsalt jõllitanud ja mõelnud, et mis ma sinna sisse panen, et see mulle normaalse inimese toidu ka kokku keevitaks.

Cosori kuumaõhufritüür ise näeb eriti uhke välja ja on mahukas – mul on hea meel, et seda arvestati, kui valiti, millist masinat meile saata, sest meid on palju ja panne/potte on suuri, millega ühe korraga kogu perele toit valmis saada, aga pisikese fritüüriga ei viitsiks ma oma õhtut panna sellele, et tervele perele süüa teha. Ma võin öelda, et see õhukas on väga mahukas ning saame ühe korraga kogu toidu valmis.

See on ilus – lihtne ja minimalistliku välimusega. Sobib minu kööki ideaalselt.

Seda on ülimalt lihtne kasutada. Mulle ei meeldi keerulised masinad. Puutetundlik ekraan. Erinevate toitude valmistamiseks vajaminevad nupud olemas – ala friikate valmistamiseks vajutad friikate pildile, seejärel play nuppu ja kõik, krevettidele kreveti pildiga nupp jne jne. Tahad liha – vajutad liha pildiga nuppu, lööb ekraanile kraadid ja aja, vajutad play ja ongi kõik. Ja nii kõikide toitudega. Muidugi saab ise ka aega ja temperatuuri regullida seal, aga mul pole siiani seda vaja olnud teha. Ja mulle meeldib nii, et paljude funktsioonidega masin teeb ise kõik ära.

Suur pluss on veel selle Cosori kuumaõhufritüüri juures see, et seal on toidu soojas hoidmise funktsioon. Päris mikrolaineahju ei asenda, aga ega ma nüüd vaatan seda kolakat mikrokat hoopis teise pilguga. Umbes nagu – kas mul enam on seda siia kööki nüüd vaja? Võtab ju ainult ruumi?

Väga lihtne on seda puhastada – niiske lapiga üle ja kõik. See mahuti käib sealt kenasti välja ka, et ei pea tervet masinat lapiga ahistama hakkama.

Esimene toidukatsetus oli päris positiivne. Või mis päris… oligi täiega positiivne! Ma võtsin kohe friikad ette – lubati ju ju krõmpsuvaid ja krõbedaid ja puhta õhuga ainult! Paljud soovitasid vahepeal õli peale piserdada ja kui ma üks hetk selle õlipritsijaga kuumaõhufritüüri juurde tasapisi sammusin, valmis juba piserdama… siis korraga mõtlesin, et teeme eksperimenti ja proovime ilma. Kurat, mis hea kuumaõhufritüür see tahab olla, kui ma õlipudeliga pean ikka kõrval istuma, ah?

Ja mõtlesingi, et proovime ikka ilma. Vaatame, mis saab.

Sai see, et terve see esimene ports friikartuleid kadusid kiiremini kui maskides pätid, kes on äsja panka röövinud ja te ju teate, et lapse suu ei valeta, seega las ma kordan Raimondi sõnu: “Need on ju paremad ja krõbedamad kui need, mis me õlifritüüris tegime!”

Ja nii oli. Hea, et ma õli ei pritsinud seal vahepeal. Võibolla olekski arvanud, et krt, õli on ikka eluks vajalik. Nüüd ma tean, et saab ka ilma.

Ma muidugi jagasin instagrami storydes ka oma uue fritüüri vaimustust, et mida hekki, teebki normaalseid friikartuleid ja päris paljud, kellel sama masin on, kiitsid taevani. Paar tükki ütlesid isegi, et nemad enam potte-panne ja õli ei kasutagi. Ainult õhust ja armastusest elavadki. Polegi see vaid ütlus vaid kellegi päris elu. Nii ka meil…

Ja et ei jääks muljet, et meie pere toit ainult friikartulid ongi, siis me ikka oleme seal erinevaid toite nüüdseks valmistanud, aga kuna ma üldse ei tahtnud uskuda, et õhuga saab KRÕBEDAID friikartuleid, siis see oli mu eksperimendi top toit, mida järgi proovida.

Üks päev tegime nt hakklihast ise koduseid pihve (hakkliha, muna, riivjust, sool, pipar, keera kokku, riivsaiast läbi ja pannile, õli sisse) ning fritüüris tuli sama hea kui pannil. Seega… jah, mina, Jane, enam ei naera nende üle, kes räägivad, et kuumaõhufritüüriga saab head toitu. Sama head, kui õlis praetud toit. Saab küll.

Seega…. kui siin on veel minusuguseid uskumatuid, siis www.kodutarvik.ee e-poes annab kood Janeblogi sulle 10% soodustust (ka juba soodushinnaga toodetele) kuumaõhufritüüridelt ja nende tarvikutelt: https://kodutarvik.ee/kuumaohufrituurid/

Pooleldi nagu reklaam siiski on, sest kingitusena ma selle masina sain – eepost keegi muidugi ei palunud, aga ma pean oma ahvivaimustust lihtsalt jagama. Olge lahked! Ja jagage nämmasid toite, mida kuumaõhufritüüris teinud olete. Samuti selliseid üllatusi nagu mul oli, et mõtlesite samamoodi – õhk ei saa ju head toitu küpsetada, aga üllatusite positiivselt. Kõik on vägagi teretulnud!

Kommentaarid

  1. Indigoaalane says:

    väga hea, et sellest kirjutad, kuna ma olen juba ammu tahtnud aru saada. Mis vahe on tavalise praeahjuga ( ringõhk?) Ahju ju samuti rasvainet ei pane?
    Ma nt. kotlette teengi ainult ahjus.
    Mu küsimuse mõte on siis, et saada aru, kas see seade annab mingi väärtuse lisaks? Kas on lisaks ahjule vaja?

    • Jane Merela says:

      Kuumaõhufritüüris kindlasti saab kiiremini toidu valmis nt.

      Ja nt ma olen tavalises ahjus friikaid teinud, aga seal küll nii krõbedad ja maitsvad ei tule kui selles fritüüris. 🤷‍♀️

    • Kirsti Notta says:

      Kuna ahi on oluliselt suurem, siis selle kütmiseks kulub oluliselt rohkem aega ja energiat. Samas on alati vaja vaadata ka portsu suurust, mida on vaja teha. Oman nii ahju kui kufit ja mõlemal omad plussid ja miinused

  2. Merrr says:

    Kui muidu ma bataadifriikaid ei armasta siis selle masina seest tulles on need jumalikud 🥰

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Viimased postitused

Mu per*e on kõnelenud…

Ma tean mõnda inimest, kellel on sisetunne. Kõhutunne. Per*setunne. Kuidas siis keegi seda oma vaatevinklist [...]

5 kommentaari

Kuidas me lastega puhkamas käisime

Ma tean, et kasutada sõnu nagu “lapsed” ja “puhkus” ühes lauses kõlab väga vastuoluliselt, sest [...]

Kas ainult vaesed šoppavad kaltsukates?

Mul pole kunagi kaltsukate/kirbukate, nüüd siis uuema ajastu viisakama väljendi – taaskasutuspoodide vastu allergiat olnud. [...]

2 kommentaari

Hommikused mõtisklused….

Esmaspäev. Kuum kohvi. Päike paitab ühte näopoolt. Istun rahus ja vaikuses elutoas oma uuel mõnusal [...]

5 kommentaari

Kuidas lapsed ei peaks ennast kõigi ees alasti võtma

Ma olen viimaste aastate jooksul hästi palju hakanud mõtlema selle peale, kui oluline on just [...]

19 kommentaari

Jälle uus diivan??! Ehk, kuidas minust äärepealt oleks närvar saanud

Meil on uus diivan. Ja loomulikult olen ka juba etteheiteid saanud, et mis mõttes, jälle [...]

7 kommentaari

Mida nendele lasteaialastele siis selga panna?

Peagi kuue lapse emana mõtlesin jagada soovitusi, mida ühele lapsele sinna lasteaeda siis vaja on. [...]

6 kommentaari

“Kuidas lapsed ikka täiega ootavad kooli”

Ülehomme on esimene september, mis tähendab, et algab uus kooliaasta. Ma kindlasti ei kuulu sinna [...]

8 kommentaari

Kuidas…

Ma ärkasin täna umbes poole kuue ajal selle peale, et keegi sikutas mu juukseid väga [...]

5 kommentaari