Nagu ma ühes eelnevas postituses mainisin, siis plaan oli kirjutada tervislikemast asendustest. Millega asendada nisujahu? Millega asendada valget suhkurt, kui oled harjunud seda terve elu tarbima? Ühel ilusal päeval saatis mulle paki Tervis24 (link!), mis sisaldas endas vitamiine juustele, nahale ja küüntele, öko kakaopulbrit (sest mu põngerjad armastavad sooja kakaod!), krõbedaid maisihelbeid lastele, chia seemneid, kookosjahu, krõbedat õuna ja kaneeli müslit, D3 vitamiini ning hüaluroonkompleksi looduslike tablette. Huhh, pikk nimekiri eks? Egas oli palju asju ka.
Esialgu hakkasin võtma D3 vitamiine ning peagi sain selgusele, et sellistest vitamiinidest ja tablettidest, mis mulle proovimiseks pakuti, on väga raske kirjutada ja tagasisidet anda. Ma jälgisin enda tervist selle aja vältel, kui võtsin D3 vitamiine ja üks oluline asi, mida märkasin, oli see, et ma ei olnud enam nii väsinud kui varem. Juuste, naha ja küünte vitamiine ei ole ma veel proovinud, kuid infot nende kohta leiate siit (link!). D3 vitamiinide kohta saate rohkem uurida siit (link!) ning hüaluroonkompleksi kohta, mis on kasulik nahale, saab infot siit (link!). Olin ja olen siiani veendunud, et iga inimese organism on personaalne ja isiklik ning sellised ained võivad mõjuda väga erinevalt.
Nisujahu ning valge suhkru asendasin ma kookosjahu (link!) ja kookosõie suhkruga (link!). Endalegi üllatuseks pean tõdema, et kuskil toidu või joogi sees ma absoluutselt ei tunne, et midagi teisiti oleks. Ma armastan juua palju kohvi, varem valge suhkruga, nüüd kookosõie omaga ja ma ei tunne tõesti mingit vahet. Minu meelest on see hea lahendus- maitsemeelele ei tee liiga ega kehakaalule. Kookosjahuga on täpselt sama asi. Tõstan käed ja tunnistan, et tänaseni olen ma arvanud, et tervislik on maitsetu ja vahel isegi halva maitsega. Üks õhtu ma tegin lastele vahvleid. Kapis oli nisu- ja kookosjahu. Mõtlen mina, et need nisujahuga tehtud vahvlid on alati nii head olnud ja kui ma nüüd katsetaksin kookosjahu, kas see maitse muutuks kuidagi? Äkki keeran pekki ja ei maitsegi? Võtsin riski, lisasin taignasse muna, piima, kookosjahu ja kookosõie suhkrut. Ja mis sai? Mitte kui midagi. Maitse täpselt sama. Ainuke vahe on hind. Muud midagi. Ja noh värvus ning olek. Valge suhkur on valge, kookosõie oma pruun ning selline rohkem tükkis. Kookosjahu on pigem rohkem laiali ja puru moodi, nisujahu hoiab kokku.
Chia seemneid (link!) polnud ma kunagi söönud. Nii palju näinud, kui poes olen neid välja pannud ja nad polnud mind kunagi enda poole tõmmanud, aga peale nende proovimist olen ma veendunud, et üks pakk chia seemneid on minu köögis must have listis edaspidi. Enamjaolt lisan ma neid jäätisekokteili või smuuti sisse. Teisel hetkel istun ma diivanil ja krabistan neid niisama. Päris ausalt! Nad on nii mõnusalt suus sulavad- nagu imetillukesed munakivid.
Krõbedaid maisihelbeid lastele (link!) proovides tekkis mu peas jälle küsimus: “Kas tervislik peab olema maitsetu?” Lapsed tahtsid neid nii väga proovida ja egas ma keelata ei saanud. Just neile need olidki. Ma saan ju aru, et kõik ei peagi olema suhkrut täis topitud, aga mingi maitse ju võiks ikkagi olla? Lapsed krimpsutasid kohe peale esimest lusikatäit nägu ja no neile need ei maitsenud. Proovisin siis ise ka ja tõesti.. näri nagu tühja. Midagi on suus, aga maitset pole. Krõbe õuna-kaneeli müsli (link!) oli midagi sellist, mida ma teine kordki sööksin. Ma olengi rohkem selline müsli inimene, sest see on hea kiire valik hommikuti. Lapsed tahavad midagi suuremat ja toitvamat ning kui neile on juba söök valmis tehtud, siis vahel pole jaksu ega viitsimist hakata tegema endale midagi, mis palju aega nõuaks.
Kakaopulber (link!) peaks iseenesest olema samuti öko, nagu seal kirjas on. Minu lapsed pole seda veel proovinud, sest nad eelistavad hetkel jänkupildiga kakao enne ära juua. 😀
Mida ja millega olete teie enda kodus asendanud aineid, mis kaalule vahel liiga võivad teha?
Soovitan tava soola asendada himaalaia soolaga
Ma õnneks söön soola väga vähe, aga ma kindlasti mõtlen selle peale. 🙂
Igaksjuhuks mainin, et chia seemneid ei tasuks päris niisama krõbistada, sest nii võib nendega liiale minna, teine asi on muidugi siis, kui on tãiuslik enesekontroll. 🙂 Soovitatav maksimaalme päevane kogus on 2 spl.
Aga mida meie peres on vahetatud, on nisujahu toortatrajahu või kaerajahu vastu. Muidugi ka tavasool himaalaja roosa soola vastu. Ning samuti poejogurtite tarbimise asemel teeme maitsestamata jogurtist marjade ja meega tervisliku jogurti.
Kui sa juba mainid, siis ehk ütled ka, miks ei tasuks niisama krõbistada? Sest ma just panin pintslisse pea pool pakki 😀
Mõned märkused postituse kohta:
Chia seemneid ei tohi paljalt süüa, sest need paisuvad vedelikus väga palju ja muutuvad geeljaks, mis omakorda võib tekitada ummistusi.
Need maisihelbed on just minu meelest väga maitsvad, aga kaalule nad midagi head ei tee. Vahel harva lastele ostan, sest pigem need, kui kõik muud jubedad hommikuhelbed, mida ma absoluutselt ei salli. Aga üldiselt ei ütleks, küll, et nad maitsetud vms oleks. Aga eks see maitse asi.
Nisujahu ja kookosjahu on minu meelest vägagi erinevad maitsega ja kookosjahu annab toidule kõrvalmaigu, mis kindlasti pole halb. Ja üldiselt üks ühele nisujahu kookosjahuga asendada retseptides ei saa. Peab katsetama 🙂
Ja nüüd siis sellest, et mis muudatusi ise olen teinud. Esiteks valge suhkur laualt välja. ENamasti asendan meega, ka kookospalmisuhkur on olemas asenduseks, aga see lastele näiteks oma karamellise maitse pärast väga ei istu ja igasse toitu asenduseks ei sobi ka.
Ketšupit ei tarbi. Lapsed ikka nuiavad vahel, aga nendel on kogused ja kasutussagedus tunduvalt vähenenud.
Maitseainetes eelistan puhtaid maitseid segudele. Segudes enamasti (mitte kõigis) on nii palju lisaaineid, mis pole üldse tervislikkuse seisukohalt hea.
Jahudest on mul maisi-, riisi-, kaera- ja veel päris mitu muud jahu. Nisujahu vahel mees ikka kilose pakiga ostab, aga see püsib nii umbes pool aastakest kindlasti (kasutame täpselt nii palju, kui mees vahel harva endale piimakastet tahab teha).
No ja muidugi üldine nisujahutoodete tarbimise vältimine on juba vist täiesti tavaline asi ja pole midagi niivõrd eriline muudatus söögilaual 🙂
PS! Teema väliselt – ma olen juba mitu korda mõelnud kirjutada, et miks sa pea ära värvisid? Endine tume pea oli sul nii ilus minu meelest 🙂
Oh god, chia seemneid ei tohi mitte kunagi niisama süüa, sest need suudavad imada kuni 9x enda raskusest rohkem vedelikku endasse (allikas: http://umami.ee/toode/chia-seemned/).
Ma tavaliselt segan 2 supilusikatäit chia seemneid poole klaasi(!) taimse piimaga, jätan ööseks seisma ja hommikuks on seemned kõik vedeliku endasse imanud. Kui neid niisama süüa, siis õudne mõelda, mis kehaga juhtub, kui nad vedelikku imama hakkavad. Ära seda küll oma kehale tee 🙂
Ooo, nii palju kasulikku informatsooni. Aitäh!
Tume on ära tüüdanud juba, punane meeldib mulle 🙂
Omad vitsad täna peksid juba selle eilse chia nagistamise pärast- kõht lõi niimoodi tuld välja, et ma ei saanud vahepeal isegi hingata. 🙁 Aga nüüd ma siis tean. 🙂