***

Auhinnamängu korraldamine – kuidas oleks eetilisem?

Ma korraldan blogi Facebooki lehel üsna tihti erinevaid auhinnamänge. Kunag ammu aega tagasi jäime tuttavaga arutama, et kui eetiline see oleks, kui tema võtaks auhinnamängust osa ning puhtjuhuslikult osutuks võitjaks. Facebookis ju mingil määral ikka on nähtav, kelle asju keegi laigib, keda kommenteerib, kelle sõbralistis on – märk sellest, et ju siis inimesed on omavahel tuttavad.

Kui eetiline see siis oleks, kui minu korraldatud auhinnamängu võidaks juhuslikult mõni minu tuttav?

Ma ütlen ausalt, alati, kui olen hakanud loosimist korraldama, palvetan, et mõni mu tuttav ei võidaks. Kes jõuab hiljem seda kisa ära kuulata – kas ma tegin sohki? kas valisin teadlikult võitja? kuidas saab võitjaks osutuda auhinnamängu korraldaja tuttav/sõber?

Täna arutasime härraga, et vist coca-colal? oli mingi aeg kampaania, kus sai uue pudeli võita, samas oli mängu reeglites välja toodud, et auhinnamängus ei tohi osaleda selles ettevõttes töötavad inimesed või nende tuttavad. Kuidas seda kontrollitakse? Kui korke lähed vahetama, näitad dokki ja lüüakse kuhugi andmebaasi? Minult ei ole küll kunagi küsitud miskit, kui neid korke olen vahetanud.

Kuidas oleks siis kõige inimlikum? Täna panin käima Ferratumi loosi ja kui näiteks mu ema sellest osa võtaks (julgesin tema näiteks tuua, sest ta ei oska auhinnamängudes osaleda ja pärast keegi arvab, et raudselt ta võidabki :D) ja võidaks, oleks ju veider? Muidugi mitte minu arust, sest võitjaid loosin lehe kaudu, mis valib inimese jumala juhuslikult, aga siiski… Kindlasti tekiks kellelgi kahtlus.

Ma ei ole sellele kunagi sellise pilguga vaadanud ja egas ma ju kontrollida ka ei saa, kes osalevad ja kes mitte. Siiani pole kätt ette pannud ega kavatse teha ka seda. Siiani pole olnud ka olukorras, kus mõni hea tuttav oleks miskit mu lehelt võitnud. Ühest küljest jess!!!, aga teisest – kas teha mingi eraldi reegel või oleksin kohustatud kirjutama auhinnamängu alla, et perekonnaliikmetel või lähedastel osalemine keelatud? Kuidas oleks kõige eetilisem?

2 thoughts on “Auhinnamängu korraldamine – kuidas oleks eetilisem?”

  1. Ma tahaks küll nii mõneski mängus osaleda aga pole seda just sellepärast teinud , et pärast seda sappi lugeda ei tahaks .

  2. Mina oma lehel (kodunesushi) olen PIDEVALT selle probleemi ees. Nimel on väääga paljud järvamaalt inimesed ka minu sõbralistis.. kaks korda on olnud olukord kus võitjaks ongi tulnud oma tutav.
    1. Kord oli alguses keegi tallinnast aga ta ei vastanud nädala jooksul ja loosisime uue võitja kes oli mu vanema lapse tädi mees. Tean et siia juba keegi sosistas.. ausalt ka mina(loe mu abikaasa) teeme loosimist läbi mingi programmi või lehe. Pärast seda oligi meil uus loosimine uuele auhinnale ja tegin loosimisest video (filmisime kuidas panime nimes kaussi ja kelle nime siis võtsime) ja JÄLLE oli võitjaks inimene kellega saan läbi ja kelle laps käib minu lapsega samas rühmas. Oleme nüüd ausad…. Järvamaal vähemalt tead ikka paljusid ja no paljud on ka sõbralistis. Ma ei saa sinna lihtsalt mitte midagi teha. Kui ma paneks sellise reegli siia oleks lõpuks mängijaid ainult üksikud.
    See on vähemalt minu isiklik arvamus…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga