***

egas hambapesu mingi naljaasi ole!

Meie peres on suuhügieen tähtsal kohal. Vähemalt viimasel ajal. Lapsed väga ei huvitu sellest ja sellepärast pean ma igal hommikul-õhtul sellist klouni mängima, et hoia peast kinni.

Kõige halvem asja juures on see, et nad tahavad ise oma hambaid pesta. Ok, ühest küljest on see ju hea, et laps ise tahab, aga no, kui nemad ise oma hambaid pesevad, siis hiljem on mõistatamist oi kui palju. Kas need hambad said nüüd pestud või ei? Mis tükk sul seal esihammaste vahel on?

Mina olen ikka korralik hambapesu inimene. Mõnel üksikul korral närib mind laiskuseuss ja no.. tunnistan, ei viitsi end vannituppa vedada, sest vahel magan ma poole päevani, aga selle eest kannan hoolt, et lapsed vähemalt hommikul (need hommikud, mil ma hambad laiali magan, hoolitseb selle eest mees :D) ja õhtul kikud särama lööks.

Raimond peseb vahepeal isegi 5 korda päevas hambaid. Üks kord pesi ta päevas nii mitu korda hambaid, et nendeks pesudeks kulus üks tuup hambapastat!!! ÜKS TUUP!! Ma ei tea, kas ta pesi hambaid või määris seda saiale, jumal teab, mis ta sellega tegi, aga õhtul, kui oli vaja kikud ära pesta, tuli ta tühja totsikuga minu juurde ja teatas, et hambapasta on otsas. Kuigi ma hommikul alles ostsin selle.

Hendrikut usaldan ma väheke rohkem selles asjas. Tema tõesti harjab korralikult kõik hambad üle ja kohe tunda/näha on, et hambad on puhtad. Aga on ka kordi, kus ma ise oma käe külge panen.

Millist hambaharja lastel kasutada? Pean tunnistama, et ma ei kandideeri aasta ema tiitlile ja ostan neile harjad poest. Seal on need kenasti vanusegruppidesse ära jaotatud. Proovin valida nii, et harjad oleksid ikkagi võimalikult pehmed, mitte medium või kõva. Nad vahel harjavad oma hambaid nii tugevasti, et kui ma ostaks neile kõva harja, kukuks neil hambad suust välja. 😀

Tavaliselt vist vahetatakse hambaharja 2-3 kuu tagant, aga mina vahetan lastel neid tihedamalt. Miks? Ma ei tea, mis nad sellega teevad, aga peale ühe kuust kasutamist näevad need sellised heinakuhjad välja, nagu nad oleks nendega vanni küürinud. 😀

Millist hambapastat osta? Jällegi, ostan ma seda poest ja samuti vanusegrupi järgi. Lapsed ise eelistavad magusama maitsega pastat (ei imesta, eksole :D).

Kaua tuleb hambaid harjata? Mina harjan nii umbes 2-3 minutit. Tegelikult väga väike aeg, aga kui hambaid pesed, siis tundub, et sa jäädki neid harjama. 😀 Lastel üritan ka midagi sinna kanti neid küürida.

Aga peale igat hambapesu on väga kihvt vaadata, kuidas lapsed hambad laiali, igemed paljad mööda kodu ringi käivad ja hüüavad: “Mul on nüüd ilusad hambad!”

Egas vahel juhtub ka meie peres seda, et enne hambapesu hakatakse streikima. Ei ole siin midagi, tõmban oma sahtli lahti ja näitan puuduolevat hammast. Ei tea, kas see mõjub nii hästi, aga kohe tormavad vannituppa hambaid nühkima. 😀

2 thoughts on “egas hambapesu mingi naljaasi ole!”

  1. Tublid ja sõnakuulelikud lapsed. Oled väga hea ema enda kahele pojale ja varsti ka kolmandale. Suuhügieen on väga tähtis..

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga