***

Enesekindlus on ilus asi.. kui seda üldse eksisteerib

Ei ole vist mingi üllatus, et mina ennast väga ebakindlana tunnen. Mis seal ikka. Ma pole ennast elus nii ebakindlana tundnud kui nüüd ja ma isegi ei tea, millest see tingitud on. Julmalt öeldes vihkan ma oma peegelpilti ja kõik. Mulle ei meeldi enda juures mitte miski ja minu meelest pole pointi teeselda enesearmastust.

Mind üllatab see self hate, sest kui kaalusin 10kg rohkem praegusest minast, armastasin ennast tulihingeliselt. Julgesin rannas oma pekkide väel ringi lipata ja mul oli leebelt öeldes suva,  mida keegi arvas.

Nüüd… nüüd julgen ma ujuma minna vaid inimtühja randa ja kui inimesed seal parasjagu on, matan oma suplemismõtted maha. Ühe korra käisin järve ääres ujumas, kui seal ka teised inimesed olid, aga ega ma ennast väga mugavalt ei tundnud ning peitsin end vees terve see aja. 😀

Mul ei ole lähiajal juhtunud midagi, mis peaks mind ennast nii palju vihkama panema ning tõesõna ei suuda leida ühtegi põhjust, miks on mu aju omastanud nii negatiivse kinnismõte oma keha suhtes.

Mõistusega justkui saan aru, et pole mul viga midagi. Pole kunagi soovinud välja näha nagu mõni fitness-modell. Võib-olla peaks natuke siit või sealt vähemaks võtma, aga üldiselt täitsa ok näen välja. Aga mu sees on miski, mis korrutab mulle alatihti vastupidist.

Eile kirjutas Triinu Liis väga hea postituse enesekindlusest. Mulle meeldib alati taolisi sissekandeid lugeda, sest need on mulle eriti hingelähedased. Täna kirjutas ta, kuidas talle oli keegi ette heitnud, et “viriseb” ei millegi üle, omades ise nii ideaalset keha.

Minu meelest on enesekindlus ja rahulolematus iseenda suhtes nii individuaalne. Kui ma olin piitspeenike, tundsin end ebakindlana oma ühe suurema kõrva ja juuste pärast. Nüüd, kus ma olen kogukam, tunnen ennast ebakindlana oma käsivarte ja kõhu pärast, kõrv ja juuksed ei häiri mind enam üldse.

Mu point on see, et inimene saab enda suhtes olla iga pisiasja pärast ebakindel. Olgu ta teiste silmis nii ideaalne kui tahes. Mõni tahaks kaalust alla võtta, mõni tahab juurde võtta, mõnele ei meeldi ta juuksed, mõnda häirib tema nina, teist silmad.. Mis ei pruugi ühte ebakindlaks muuta, võib teha seda teises inimeses.

Me ei saa küsida “mille suhtes sul on ebakindel olla, kui sa oled piitspeenike, sul on ilusad pikad juuksed, ilus nägu ja venitusarme pole?” Me oleme kõik hingelt erinevad ning mina ei tea ühtegi inimest, kes iseenda juures midagi kunagi vihanud ei oleks. Alati on miski, millega me rahul ei ole.

Mulle on öeldud tihti, et mu lokkis juuksed on väga ilusad ja miks ma ometi sirgendan. Aga mulle ei meeldi. Ma ei tunne end nendega ilusana. Jah, vahel on good hair day ja ma meelsasti lehvitan nendega ringi, aga enamasti on nad sellised, mis ei kõlba kuhugi.

Ükskõik, palju mulle öeldakse, et näen hea välja peale kolme last, mul on ilusad lokid või et ma ei põeks oma välimuse pärast, see ei muuda asja paremaks. Need komplimendid muudavad hetke ilusamaks, aga seda kinnisideed oma keha suhtes ei kustuta miski. Peale minu enda.

Mina olen see, kes peab midagi ette võtma kui rahul ei ole. Õnneks on kehakaal asi, mida saan tõesti ise muuta. Paljud on ebakindlad asjade suhtes, mida ei saa muuta.

Seega.. jah, enesekindlus ja endaga rahulolemine on nii individuaalne ja kõik silmnähtavalt ideaalne ei pruugi seda alati olla.

Minu meelest on kõige ilusam inimene enesekindel inimene. Ole piitspeenike või kogukam, pikk või lühike – kui sa ennast armastad, kiirgab seda ka sinu ümber ja siis armastavad ka teised sind ning kedagi enam ei huvita sinu nõrgad küljed.

Aga nii raske on oma mõtteid muuta.. Negatiivne kinnisidee võib alatihti ennast sinu mõttemaailma külge nii kõvasti kinni kleepida, et pea võimatu on sellest lahti saada.

Mina aga tasapisi liigun iga päevaga aina rohkem sinna suunas, kus mind ootab sületäis enesearmastust. Ma ei oota kõike nüüd ja korraga vaid harjutan oma mõtteid igapäevaselt ennast armastama täpselt sellisena nagu olen. Muutused tulevad ajaga, mina olen iseenda takistus sellel teel. Kui saan sõbraks oma mõtetega, saan sõbraks ka oma kehaga.

5 thoughts on “Enesekindlus on ilus asi.. kui seda üldse eksisteerib”

 1. Tead..asi on selles, et on niiöelda välja kujunenud mingid ideaalid. Ja see on ka kaudselt üks põhjuseid, miks “mina” ei saa end hästi tunda jne. Kõik ei saagi ühesugused olla ja no see, kuidas loodud oled- pole me endi teha. Vaid hoolitsus selle eest :)Kõik on seda tundnud suuremal või vähemal määral. I know what you feel, so don’t worry 😉

 2. Küsin, kuidas mees suudab olla ebakindla naise kõrval?
  Minu ebakindlus on kahanenud. 3 aastat tagasi, kui kaalusin üle 100kg, oli mu ebakindlus julm. Ei julgenud isegi poodi minna, rääkimata tööleminekust.
  Täna kaalun peaaegu poole vähem ja ma olen endaga rahul, kuigi võiksin veel 2kg alla võtta ja jäädagi oma soovitud kaalu, aga mina ja mu mees ei näe probleemi.
  Ütlen, et oled hea näitleja, kui su mees su ebakindlust märganud ei ole.
  Või on?

 3. Väga kaunis ja aus postitus! Need enesekindlusemured on kuskil väga sügaval alati ja seega hästi vaikselt, ühe sammu kaupa saabki edasi liikuda! ♥️
  Jagan üht eriti armsat soovitust/harjutust, mis mind väga kõnetas, äkki saad ka seda mingis vormis enda kasuks tööle panna! Selleks on vaja võtta paber või mitu ja hakata sinna kirja panema märksõnu kõige kohta, mis Sind inspireerib, rõõmustab, tekitab hea tunde (a la värvid, mingi tunne, laul, toit, ma ei tea, hobused või ilusad tassid – ühesõnaga, mille iganes kohta, mis tekitab õhinat või sellist tiivustatud tunnet). Igakord, kui mõni asi meelde tuleb, võib selle jooksvalt sinna listi lisada. Ja niimoodi seda listi muudkui täiendades võiks hakata end vaikselt kõige kirjapanduga ümbritsema. Mõte on selles, et Sa hakkad niimoodi looma enda ümber keskkonda, mis inspireerib Sind pidevalt, hoiab nagu sellisel lainel ja tänu sellele hakkab Su ümber kõik samas vaibis kulgema. Et hommikul tõused, teed silmad lahti ja kõik Su ümber on kohe juba inspireeriv.
  Ma ei tea, kas see Sind kõnetab, aga mulle see harjutus jubedalt meeldib.
  🙂

 4. Pingback-viide: Self-laav | Jane blogi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga