***

Kuidas kõik nüüd läbi saab

No tere!

Pole mina jälle siia mõnda aega jõudnud ning aegajalt taban end mõttelt, et ilmselt sureb see kohake siin vaikselt ja tasapisi välja ning ühel heal päeval jääbki kogu mula, mis ma siia kirja pannud olen, lihtsalt ajalooks. Ja siis on sellised päevad, nagu täna, kus ma mõtlen, et ei, peab selle kirjutamissoolika taas ellu äratama, sest pea kubiseb mõtetest, teemadest ja arvamustest, mida oleks eriti äge siin jagada ja mille üle teiega arutada ning ma ju ei saa seda blogikest siin niisama lihtsalt sulgeda, sest… mis see piisav põhjus siis on? Et kirjutamisvaibi pole? Selle saab ju alati tekitada!

Täna ma tahangi jagada teiega oma suurt rõõmu. Ma tegin viimase eksami ära ja kooliga ongi nüüd ühelpool! Okei, ma ei saa 100% kindlalt öelda, et mul on kohe kohe keskharidus omandatud, sest matemaatika eksami tulemused tekitavad veidike kõhklust kuigi ma arvan, et vast 1 punkti ikka sain sealt. Kahjuks pole veel riiklike eksamite tulemusi tulnud. Täna toimus viimane eksam ehk koolieksam ja ma valisin selleks ühiskonna. Alguses mõtlesin, et prooviks füüsikat, aga õpetaja arvas, et see eksam on liiga raske ja ma siis lõin põnnama. Äkki kunagi… 😀

Aga… kõik eksamid on tehtud. Lõputöö on esitatud ja kaitsekõne maha peetud – MINA sain kaitsekõne eest maksimumpunktid! Nagu MINA… mina, kelle suurim hirm on võõraste inimeste ees juba lambiteemasid rääkida ja siis ma pidin seal neile seletama, kuidas ma sojavahast küünlaid tegin ja neile ka ise savist ümbrised voolisin. Ja siis sellest, mis on sojavaha, kuidas seda saadakse, milline see välja näeb. Ja savi kohta samamoodi. Nagu, ma hakkan kokutama ja unustan oma nime ära juba, kui pean end kellelegi tutvustama. 😀 Rääkimata pikematest tekstidest. Aga, sain hakkama, põdesin rämedalt… ja maksimumpunktid. Okei. See oli see koht, kus ma enda üle maksimaalselt ja isegi liiga uhke olin, olen siiani.

Ma siin millalgi kirjutasin, miks ma tegelikult juba eelmisel õppeaastal 12. klassi ei lõpetanud ja lükkasin selle edasi… et mul oli tohutu hirm ja ärevus eksamite ees… et ma pean istuma ühes ruumis inimestega, keda ma ei tea, olema vagusi ega saa lahkuda igal ajal. #ärevushäiredjuba12aastat

Aga ma tegin selle kõik ära! Ja veel eelmisel õppeaastal ma ei uskunud, et sellega hakkama saan!

Ma lõpetasin 10. klassi 2011. aastal ning läksin uuesti õppima 2021. Okei, proovisin varem ka nt Tallinna Täiskasvanute Gümnaasiumis ja Paides ka, aga need vajusid ärevuse tõttu suht kohe ära. + muidugi mõjutas ka see, et mul polnud tol ajal autojuhiluba. Nüüd on. Kuigi ega kooliga seoses seda vaja ei läinud, v.a eksamite ajal, sest kogu õppetöö toimus e-õppena.

Ei, ma olen niii õnnelik ja nii uhke, sest ütleme nii, et 5 lapse ja kodu ja sotsiaalmeedia kõrvalt on ikka paras katsumus veel ennast distsiplineerida õppima ja õppida. Huhhh, see oli raske! Aga nüüd on see kõik tehtud ja ma olen meeletult uhke, et ma lõpetasin keskkooli ja et ma saan olla ka lastele selles osas eeskujuks.

Käisin millalgi ka endale lõpukleiti valimas ja meenus kohe see põhikooli lõpetamise elevus, ainult, et tol ajal käisime mulle kleiti vaatamas koos emaga… nüüd käisin omale lõpukleiti vaatamas koos enda lastega. 😀

Ma olen elevil. Ma olen rõõmus. Ma olen uhke. Nii pagana uhke.

Mis edasi? Ma ei tea, eks elu näitab!

Minu lõpetamine toimub 21.06 Viljandi Täiskasvanute Gümnaasiumis ja kõik, kes soovivad, võivad mulle tuua lilli – MA ARMASTAN LILLI! Ja muidugi, kes teavad, kus ma elan, võivad tulla ka mulle külla, muidugi ainult koos lilledega. Teeme kodus ka selle puhul väikese peokese õues. Loodetavasti on ilm ilus!

Ja mu kolmas poeg lõpetas ju lasteaia ja läheb septembrist kooli. Ma ei suuda seda siiani uskuda! Alles ju sündis!

Tsauka!

8 thoughts on “Kuidas kõik nüüd läbi saab”

 1. Lõpetasin 10. klassi 2010 ja nüüd alustasin uuesti 2023a 11. klassist, samas koolis muide. Täna samamoodi tegin koolieksami geograafias ja võin ennast abituriendiks pidada☺️ Võiks isegi öelda, et päris tore on tagasi koolis olla, enamus ained on 4-5, v.a see kuramuse mate, kus ka chatgp-d olen kasutanud😅
  Laste kõrvalt ma üldse ei saa keskenduda, ainult siis kui nad koolis/lasteaias.☺️
  Aga edu edaspidises, ootan samamoodi juba seda aega, kus keskkool on läbi❤️

  1. Kusjuures mulle ka isegi meeldib õppida. 🙂 Ja ega ise ka väga keskenduda suutnud, kui lapsed kõrval olid. Siis tegin neid aineid, kus aju väga vaja ei läinud. 😅

   Aitäh! ❤️

 2. Mul on tõeliselt hea meel, iga asi tuleb omal ajal ja siis juba lenneldes (piltlikult öeldes). Keskharidus on oluline, targa rahva narratiivi ei saa toita põhiharidusega, seetõttu on riigi suund suunata inimesi kohustuslikus korras edasi õppima pärast põhikooli, õige. Sa pole eeskujuks mitte ainult enda lastele, vaid kõigile, kel haridustee mingil põhjusel poolikuks jäänud. Kunagi pole hilja. Ja iga alustatud asi saab ükskord läbi 🙂 Ootan põnevusega, kuhu su tee sind viib ja mis eriala valiku langetad. Ma pole ammu tundnud siirast rõõmu võõra inimese üle, aga nüüd küll tunnen. Kui inimesed vaid näeks, kui palju võimalusi annab see kui sul on olemas hea vundament, hakka kelleks tahad, mine kuhu tahad õppima, kunagi ei pea töötama vägisi sunniviisiliselt töökohas, kus ei meeldi, sest valikut pole. Haridus annab valikuid ja vabadust meile.

 3. Palju õnne, oled nii tubli! Ei ole olemas vabandusi, miks mitte keskharidust omandada. Sina leidsid selleks võimaluse 5 lapse kõrvalt- no päriselt! Siht silme ees, aeg õige ja ongi tehtud.
  Keskharidus annab nii palju võimalusi edaspidiseks. Saad iga kell edasi õppima minna, erialade valik palju laiem, kui põhiharidusega.

 4. Väga äge ja hakkaja naine!! Tee endale pikk pikk pai.
  Väga kurb oleks, kui sa enam blogida ei viitsiks, aga mõistan 🙂 Elu läheb edasi ja mine tea, ehk ootab just järgmise nurga taga uus inspiratsioon 🙂

  1. Ma väga tänan! ❤️

   Blogi dramaatiliselt sulgeda ei plaani, las ta olla ja võibolla kunagi tõusen tuhast ja tuleb tuhin jälle peale. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga