***

Kuidas ma homse pärast pablan

Ma olen siin päris mitmel korral maininud Joosepi lõge teemat ja seda, et tahame minna sellega kontrolli.

Mul pole ühegi teise lapsega sellist asja olnud, et sünni hetkel on beebil lõge juba kinni kasvanud, vaatasin kõikide sünniepikriisid igaksjuhuks üle.

Joosepiga nii aga oli ja oli ka jälgimise all sellega, kui üks hetk kuulsin tuttavalt, et tema lapsel kasvas ka peas miski liiga ruttu kinni, nüüd on ta 6a ja mitu häda selle tõttu kaelas.

Kui ma instas jagasin seda lõge teemat, siis üllatavalt paljud lapsevanemad kirjutasid, et nende beebidel oli ka see probleem, said diagnoosiks kraniosünostoosi, kus lõge/sutuurid peas kasvavad liiga vara kinni ja see omakorda piirab nö aju kasvamist, arengut.

Rohkem saab selle diagnoosi kohta lugeda siit: https://www.regionaalhaigla.ee/et/kraniosunostoosid-0

Ja selle diagnoosiga saadeti neil kõigil ka beebid operatsioonile, kus (kui ma nüüd õigesti aru sain) lõigati kolju pm lahti ja tehti ruumi, et aju saaks kasvada ja areneda.

Ega Joosepil muid sümptomeid peale lõge kiire kinni kasvamise ei olegi tegelikult. Okei, ta on arengus veidike aeglasem, aga see ka midagi suurt tähendada ei pruugi. Siiski aga, kui lõge teemat mainisin ja paljud mulle sellest diagnoosist rääkisid, otsustasin, et oma südamerahu huvides peame minema kontrolli. Perearst oli ka kohe päri, sest mida varem see diagnoos avastatakse, seda väiksemad nn kahjustused.

Homme lähemegi näo- ja lõualuukirurgi dr Heleia Nestal Zibo juurde Tallinnasse ja vaatame, kuidas seal läheb.

Mul on täna juba sutsu ärev olla. Viimati, kui käisime mõne lapsega Tallinnas haiglas, et haigus diagnoosida või välistada, tulime tagasi diagnoosiga. Jutt on siis Kristoferi vasakus puusas oleva Perthese tõve kohta.

Jah, südames muidugi loodame, et kõik läheb hästi ja Joosepil on kõik korras ja püüame ikka positiivselt mõelda, sest muu variant kõne alla ei tulegi, aga närv on ikka sees ja see on vist paratamatus, kui oled kord juba emaks saanud.

Ja muidugi olen ma jõudnud miljon erinevat asja sellega seoses guugeldada ka, et ennast ikka veel rohkem ärevaks ajada. Nt leidsin sellise artikli ja mul hakkas sees keerama: https://tervis.postimees.ee/2940477/radar-juhuslik-pilk-paastis-pisipoisi-raskest-haigusest

Lähen nüüd koristan ja kraamin edasi – parim viis pea puhtaks saada igasugusest negatiivsest!

Hoidke meile pöidlaid! 🫶

4 thoughts on “Kuidas ma homse pärast pablan”

 1. Ma tean ühte mega nunnut ja mega andekat poissi,kellel sama mure oli. Ta hetkel kuuene ja ausalt selline musirull on see poiss:)
  Mul enda pojal tehti ajuoperatsioon(küll muu murega) aga ise mõtlen, et küll on hea, poiste on lühikesed juuksed:)
  Ma südamest loodan,et teie Tallinnasse sõit on lõpuks niiöelda asjata!

 2. Jumal, sa alles julge naine, et sellise postituse tegid, ausalt. Ma poleks julgenud. Sest Sa tead ise kui sapiseid inimesi kohati on. Ja kui palju on lolle inimesi, kes ei mõtle, mis ütlevad. Ma mõistan täiesti su muret.

  Ainus, mis ma oskan öelda on see, et manifisteeri endale terve Joosep. Et kindlasti on terve =) Aeglasem areng pole ka näitaja. Kui ta lõpuks oskab matemaatikat ja lugeda, pole vahet mitu korda ta rohkem on pidanud harjutama. Tähtis, et lõpuks asjad selgeks saab,

  Kujuta ette koristamise aeg, kuidas ta jookseb, et tuleb veel psühholoogia doktorikraadiga jne koju =) ma tean, et sellised asjad pidavat aitama.
  Kuid ma täiesti mõistan Su muret. Sest ise ka igaks juhuks lapsega kontrolli minemas, ja süda nii haige….
  Hirmutab veel seegi see, et tänapäeval tulevad kusagil õhust need diagnoosid, nii palju asju, mis ise ei tea jne. Aga see ongi see, et millega ise tekitan ärevust Neid ongi palju maailmas, sest maailmas on palju inimesi. Jumal tänatud, et üldiselt on nii, et üks inimene kõiki maailmahädasti 99% endale kaela ei tõmba.
  Minu meelest kõige jubedam on veel see asi, et kui vaadatakse, et ühel on diagnoos, siis teisel peab ka olema, selline suhtumine. See külvab nii palju hirmu.
  Kui ma saaks ma võtaks su mure ja hirmu ära. Mõtle positiivseid mõtteid. Muretse parem rikkaks saamise pärast, siis saad oma eurojackpoti miljoni ka 😀
  <3

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga