***

Kus siis sünnitada lõpuks?

Ma olen päris palju küsimusi saanud, et kuhu ma plaanin sünnitama minna.

Varsti saan juba peaaegu kõigi Eesti sünnitushaiglate kohta arvustuse kirjutada, sest ma käin mööda Eestis sünnitamas – esimene laps tuli Pärnus, teine Tallinnas, kolmas ja neljas Paides ja nüüd.. nüüd ma mõtlen, et kuna Viljandis olen ma arvel ja seal käin väga tihti ja see on sutsu lähemal, siis võiks ju seekord ära proovida Viljandi haigla.

Kusjuures, ma arvasin aastaid, et Viljandi haigla on mahajäetud hoone ja kuskil Viljandis asub päris haigla. Kui Geit üks kord seal käis ja ma viipasin talle mööda sõites, et näe, see oli siin kunagi Viljandi haigla, aga praegu on see hoone vist mahajäetud, siis ta ütles, et seal ta arstil käiski.

Sorri, aga miks Viljandi haigla näeb välja nagu Tsernobõli mahajäetud hoone? See koht tundub lihtsalt nii creepy ja kui mul peaks sünnitegevus algama, siis ma arvan, et mu emakas tõmbab plaksti uksed kokku ja lihtsalt keeldub avanemast, kui ta peaks seda kohta nägema.

Kogemusi on jagatud seinast seina – on neid, kes on Viljandi haiglas sünnitamisega väga rahule jäänud ja on ka neid, kes on võrrelnud oma kogemust õudusfilmiga. Esialgu oli negatiivseid kogemusi rohkem, aga nüüd ma vaatan siin kirju läbi, siis positiivseid on hulga rohkem ja pigem ikka kiidetakse personali ning seda privaatsust, mis seal pakutakse.

Ma olen seda tüüpi inimene, et teiste juttude põhjal kellegi ega millegi kohta eelarvamusi ei loo. Väga palju sõltub inimese ootustest, soovidest, iseloomust, käitumisest, harjumustest jne ja mis sobib ühele, ei pruugi teisele üldse meeldida. Inimesed on nii erinevad. Ja lisada sinna veel rasedahormoonid… võib küll kokku hull konpott tulla, sest ma ei tea, kuidas teiega on, aga ma kipun küll asju veits üle võlli laskma, kui hormoonid möllavad. 😀

Paides näiteks ei meeldinud mulle üldse naistearst Raja – esiteks juba sellepärast, et ta käis sünnitusjärgses palatis peale mõlema lapse sündi nibusid konkreetselt väänamas, et näha, kas piima ikka tuleb – ma hiljem retsilt nutsin, samas olen lugenud, et mõnele selline nibuväänamine on täiesti mokkamööda. Nii et… Kuidas kellelegi, eks.

Paides aga on ülimalt mõnus sünnitada. V.a see nibuväänamine.

Et ma miskipärast kaldun küll arvama, et lähen Viljandi – pärast on hea jagada kogemust jällegi uue kohaga. Kui ma juba seal arvel olen, mis ma ikka seiklen.

Samas ma olen üsna mitu last sünnitanud ja omale selles osas juba paksu naha kasvatanud, et kui ma ikka tunnen, et minuga ollakse ebaõiglane või nõme, siis ma annan sellest kõva häälega teada, mitte ei kannata ära ja pärast nuta kuskil pihku.

11 thoughts on “Kus siis sünnitada lõpuks?”

 1. Ma läksin kohe googeldasin Viljandi haigla pilti. Ja tõepoolest näeb see ikka päris masendav välja. Kohe väga. Aga ehk sees on olukord ikka parem:D

   1. Seest on normaalne jah.
    Aga Viljandis käib juba mõnda aega uue haigla ehitus linna sisse kuna praegune haigla on liiga suur ja linnast pisut väljas.

 2. Raja õnneks ei tööta Paides enam, aga minu kogemuse põhjal on seal paar ämmakat ka sellised, kes astuvad sisse ja käsevad tissid paljaks võtta ja kukuvad siis venitama ja sikutama neid.

  1. Mul teistega sellist kogemust ei ole, aga Raja isegi ei käskinud paljaks võtta vaid astus ligi, rääkis midagi ja järsku oli ta käsi mu nibu kükljes 😀 See oli ikka nii haige 😀 Jumal tänatud, et ta enam seal ei tööta 😀

 3. Õnneks Viljandisse ehitatakse juba uut haiglat 😇 Aga ise olen mõlemad nööbid sünnitanud Viljandis, kui esimese lapsega sain ühe korra õiendada, et kuidas ma ei tea kas mul piima on, siis teise lapse sünnitamise juures oli küll väga mõnus personal, võibolla oli asi selles ka, et teine sündis kuu varem. Üldjuhul nad ei lase nii vara sünnitada seal ja kutsuvad Tartu järgi aga kuna avatus oli juba liiga suur siis vast ei riskinud sellega, et tee peal hakkan sünnitama. Mina jäin rahule

 4. Mina olen 2x sünnitanud, esimene kord ITKs ja teine kord Paides, Kehtnast suht sama tee mõlemale poole, aga Paides oli palju mõnusam (olin too päev ainus sünnitaja). Ja koheldi ka nagu inimest. Samas ITKs olin kui kuskil kombinaadis, konveieri peal 🥴 100 sünnitajat karjus ümberringi. Ma ise ei ole sünnituse ajal karjuja ja siis seda loomakisa oli suht ulme kuulata 24/7. Kellele meeldib privaatsus ja vaikus, siis soovitan kindlasti Paidet 🙂

 5. Sünnitasin kuu aega tagasi Viljandi haiglas. Tekkisid ka komplikatsioonid aga personal oli väga professionaalne 🙂 ja enne koju saamist 48hväga mõnusad ja lahked. Isegi toidutädid küsisid lapse kohta ja kuidas endal tervis/läheb ☺️ KIIDAN!

 6. Mul Tartus ka üks halb kogemus. Suuresplaanis arvan ka, et asi pigem joppamises. Kui veab hea arsti ja rahulikult kulgeva sünnitusega, siis kogemus ka hea 😋

 7. Viljandi haigla on poolenisti tühi, seetõttu ja juba näeb välja nagu Tšernobõli. Kesklinna hakatakse uut maakonnahaiglate ehitama ja seetõttu juba aastaid ei ole selle vaja maja uuendamisega pead vaevatud. Sünnitusosakonnas oled ilmselt üksi sest enamus kohalikke käib Tartusse. Näiteks pole seal korralikku lastearsti koguaeg olemas jne. Väikelinna rõõmud ja usun, et seal ka kaotatakse üsna pea sünnitusosakond.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga