Määratlemata

lapsed ja kodutööd

Facebooki feedi tuli postitus, kus Jaanika küsis, milliste kodutöödega on kellegi lapsed neid üllatanud. Paneksin samuti kirja mõned mõtted oma lastest ja sellest, mida nad mul kodus aitavad teha. Nad on mul üsna tublid ja tragid. Nad üritavad. Vahel läheb neil see abistamine väga mööda, sest nad ei saa aru, mis eesmärk mingisugusel kodutööl on. Näiteks, kui ma võtan pesu pesumasinast välja, et see kuivama panna, siis Raimond võtab samuti ja aitab mind, aga selle asemel, et see pesu minu kätte anda, loobib ta mööda ilma seda laiali. Või, kui lapsed näevad, et ma pühin köögilauda puhtaks (vahel harva Raimond sööb nii, et teda ja kööki peab hiljem põhjalikult pesema), siis nad üritavad mind matkida, võttes lapi ja pühkides lauda nii, et kõik jama mis seal peal on, lendab igasse ilmakaarde. 

Aga palju asju teevad nad ka korralikult ja nii nagu peab. Näiteks aitavad mul musta pesu kokku korjata- no lapsed ikka jätavad oma musti sokke ja riideid kuskile, kus nad olema ei peaks. Kui nad näevad, et emme paneb musta pesu pesumasinasse, lähevad ja vaatavad, kas kuskil on pesu, mida pesta. Ja kui on, siis nad panevadki need pesumasinasse.

Üks päev avastasin Hendrik köögist. Ta pesi nõusid. Ja ma otsustasin, et õpetangi talle nõudepesu. Mis selles halba on? Ma ei kavatse lapstööjõudu kasutada. Vahva, kui laps ise tahab midagi sellist teha ja mul on ainult rõõm teda abistada ning juhendada. 

Kui me Pärnus puhkamas käisime, olime eelnev päev mu vanemate juures. Ma ei tea, mis seal maha kukkus, aga mu empsul oli tolmuimejat vaja. Raimond ja Hendrik nagu kripskraps olid püsti, Hendrik võttis tolmuimeja suurema osa, Raimond selle pikema jublaka ja viisid vanaemale. Hiljem olid nii uhkete nägudega, kui nad need tagasi viisid oma kohale. 

Ja ei tasu üldse mainidagi teisi lahedaid ja naljakaid asju, mida nad kodus on mul korda saatnud või üritanud mind enda arvates aidata. 😀 Näiteks üks päev kuulen, et jube sahmimine on wc’s kassi liivakausis. Vaatan, et Raimond kolis oma liivakastimänguasjadega kasside kaussi. Kühveldab junne seal ja üritab neid kuskile loopida, et nad vähemalt kassipotis enam ei oleks. 
Või Raimond on üritanud wc harjaga potti pesta, Hendrik on üritanud mopiga põrandaid pesta.. kuiva mopiga 😀 Raimond koristab tihti mittetöötava tolmuimejaga tube. Ja mõelda, nad on nii väikesed- aasta ja poolene ning teine saab kohe 4. aastaseks. Väikesed inimesed ja tahavad nii palju teha ning aidata. 

Ma ei jõua neid ilmselt kunagi ära kiita. Eks nad ole parajat peavalu mulle samuti valmistanud (loe huulepulkadega põrandad täis sodinud, wc potti mitu rulli paberit pannud, köögis toidusõda korraldanud ja need asjad on alles algus :D), aga oma laps on ikka oma laps. Kogemused rikastavad 😀 See, mida mu silmad kõike näinud on.. ooh jah, võib öelda, et nad on näinud palju. 😀 Tagant järele mõeldes on see kõik naljakas. 

10 thoughts on “lapsed ja kodutööd”

  1. mul on nelja aastane tütar,kes oskab peast teha pärmitaigna,pannkooke,teeb veel lõikustöid söögitegemisel.oma tuba koristab algusest lõpuni ise,mõnikord abistab ka minul põrandaid pesta või tolmuimejaga teha.nüüd viimati avastasin,et peseb nõusi paremini kui mees:)tubli laps,oskab kõike aga kohustus on teha vaid oma tuba.

  2. Heameelega jagaks ka kogemusi, aga minu laps veel liiga väike, et abistada 🙂 Tema ainult loobib asjad laiali, aga tagasi panemisest ei saa veel juttugi olla.

  3. Ikka täielik vabadus ei ole netis olemine, sest seal olles peab kooliga ka tegelema 🙁 niisama pole seal midagi teha, peale blogimise 😀

  4. Ma ka kohe mõtlesin, et kuidas sa pole kassi(de)st kunagi rääkinud. Kui viitsid, siis tee palun neist fotodega postitus 😀

  5. Kas teil käib keegi kasse vaatamas (söötmas, liivakaste puhastamas st.) kui te pikemalt kodus pole? 🙂 ma ei teadnud, et teil kassid ja üsna tihti tundub, et käite sinu vanemate juures või kuskil 🙂

  6. Aastas paar korda käime mu vanemate juures ja seda ka mitte kauaks- üks või kaks päeva. Kuskil mujal käies me pikemalt kodust ära ei ole, õhtuks jõuame ikka koju tagasi. Kui minu vanemate juures käime, siis paneme puhta liiva kassidele ja toitu ning vett lisakaussidesse. Koju jõudes on kõik okei, kassid oskavad vähemalt puhtust hoida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga