Määratlemata

miks on anonüümsed väärt võimalust?

Miks on anonüümselt kommenteerimine võimalik? Mis on anonüümne kommenteerimine? Ma olen sellele mõelnud mitu nädalat ja lõpuks võtsin mahti, et oma mõtted kirja panna. Minu jaoks on anonüümne kommenteerimine kui võimaluse andmine neile, kes ei julge oma nime alt arvamust avaldada. Aga kui sa ei julge seda oma nime alt teha, miks siis üldse kommenteerida? Küsimusi tekib aina juurde ja juurde, mida rohkem ma mõtlen. 

Keegi ei ole mind haavanud oma kommentaaridega ega solvanud. Ma tihtipeale surfan delfis ringi ja loen huvi pärast sealseid kommentaare ning mõtlen, miks on sellised tühjakargajad ilma nimeta üldse ära teeninud võimaluse sitasti öelda ja seda mitte oma nime alt? Miks nemad on paremad neist, kes teevad seda oma nime alt? Tavaliselt antakse võimalusi inimestele, kes tehtut kahetsevad või tahavad end muuta. Anonüümne kommenteerimine on ju ka nagu võimaluse andmine. Miks? 

Kui sa oled tulnud internetimaailma, sa ei julge oma arvamust oma nime alt avaldada, siis ma arvan, et sa ei olegi keegi, et midagi öelda. Kui sa oled stabiilne inimene, adekvaatse mõtlemisega, siis miks sa kardad öelda, mida sa arvad? Miks sa peitud võõra nime ja näo taha? Keda sa kardad? Ma saan täiesti aru, et näost-näkku ehk ei taheta öelda seda päris tõde, aga internetis? Keegi ei karga sulle läbi ekraani kallale. Tead, mida mina arvan? Tavaliselt halvustavad anonüümselt need inimesed, kellel on enda öeldu pärast häbi. Jah, seda ma arvan. Kui sa ütled midagi halba oma nime alt, kardad, et sulle hakatakse näpuga näitama. Sinu nime teatakse. Sa KARDAD. Sul on HÄBI. Ja peabki olema. 

Anonüümsed positiivsed kommentaarid. Neid on alati toredam lugeda, kui negatiivseid, aga miks ei võiks te seda oma nime alt teha? Teate, see oleks sadades kordades armsam, ausalt. Mitte midagi paha pärast. Isegi kui te ei saa googlega või muu asjaga sisse logida, siis jätke kasvõi kommentaari lahtrisse kommentaari lõppu oma nimi. 

See viimane kehtib ka neile, kes oma pees elu trotsi anonüümselt teiste peal välja elavad. Pole põhjusi, miks mitte oma nime alt midagi öelda. Isegi, kui sa ei saa mingi rakenduse kaudu oma nimega esineda, saad seda alati teha nii, nagu ma just seletasin. 

Mina isiklikult arvan, et kui sa kommenteerid midagi või kedagi ja seda anonüümselt, siis jäta see üldse parem tegemata. See arvamus ei oma nägu, nime ega tähtsust. Seda võib samahästi pidada puuks, kellest sa tänaval möödud- tavaline nähtus, millele sa erilist tähelepanu ei pööra. 

8 thoughts on “miks on anonüümsed väärt võimalust?”

  1. Ma arvan, et inimesed (sh ka mina) ei soovi, et guugeldades minu kohta mingit infot välja tuleb.

  2. Miks siis üldse kommenteerida? Kui sa ei soovi, et sinu tegemistest mingit infot leiaks googlest, siis võibolla ei tasuks üldse kommentaariumites tegutseda. See, kuidas sa kommenteerid teisi, näitabki milline sa oled. Üldiselt saan aru, et sitasti kommenteerijad, kes sõna otseses mõttes solvavad ja mõnitavad, ei taha, et google näitaks, kuidas nad inimestega käituvad. Aga siis tulekski mõelda sellele, et näpud koomale hoida.

  3. Mis sulle annab see, kui tead, et kas mu nimi on Juhan, Jaan v Kertu nt? Pm ma arvan, et samapalju nagu see, kui ma anonüümne.

  4. Mulle annab see palju, kas mind halvustab anonüümne või keegi oma nime alt. See annab võimaluse inimesega otse rääkida. 🙂

  5. Mitte paha pärast, aga sul võiks olla natukene empaatiavõimet. Eks ma saan aru, et blogile klikkide püüdmine on tähtis ja sul on tähelepanu vaja, aga palun lase inimestel vabalt olla. Kui sulle ei meeldi, et anonüümselt kommenteeritakse, siis palun, võta see võimalus oma blogist ära. Inimesed on erinevad ja põhjused, miks nad seda teevad, on samuti erinevad. Võib-olla sina neist aru ei saa, aga see ei tähenda, et võid inimesi halvustada. Mari

  6. Eks ma lähen omandan nurga taga endale võimeid. Mari. Hea, et üks Mari terves maailmas on. Muidu ma ei teakski, kellega tegu on 😀

  7. Sa just soovisid ju, et kommenteerijad kirjutaks oma nime kommentaari lõppu. Sulle üritati selgeks teha, et see ei anna midagi sulle ja nüüd pillud siin sarkasmi, et ainult üks Mari on maailmas. Nagu näed, siis see nime kirjutamine kommentaari lõppu ei ole tõesti vajalik.

  8. Ma ikka mõtlesin, et inimesed võiksid oma nime sellisel kujul jätta, et ma teaks, kes ta on ja leiaks vajadusel üles. See on umbes sama, et jätan kommentaari ja lõppu kirjutan Jane. Ilmselgelt on neid nimesid rohkem, kui üks, aga mis siin seletada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga