***

Mis petitsioon ja mis vabandused?

Maailmas toimuvad õudsad asjad. Ka mina nägin seda videot, kus politsei põlvega mustanahalise mehe kaelal tiksus ja viimane selle tagajärel suri (lisaks olen lugenud, et tal olid ka muud tervisehädad?).

Igatahes, mina ei tolereeri selliseid asju, kus inimesi koheldakse nendega vastavalt sellele, mis nahanärv neil on. Ma olen üldse väga salliv – kanna, mida tahad, ole mis värvi sa oled, meeldigu sulle mehed või naised või mõlemad, ole tätoveeritud ei… no saate aru küll – ole, milline oled, kui sa oled hinges hea inimene, siis ma võtan su avasüli vastu.

Nüüd on aga lahvatanud skandaal. Kivisaar on teinud midagi kohutavat. Lausa nii kohutavat, et ta peaks jääma oma tööst ilma, ühtegi võimalust ta ei vääri ja üldse…. võibolla peaks ka tuleriidale saatma?

Ma ei kuula seda raadiot, mida ta esindab. Ma kuulan Myhitsi, sest mulle ei meeldi see möla, mida need saatejuhid seal vahele räägivad. Kui ma kuulan raadiot, tahan ma muusikat kuulata. Okei, Kivisaare kanalit kuulan ikka vahel harva, valetasin. Siis, kui Geiduga varahommikuti kuhugi sõidame, sest ta mängib neid telefonimänge, mis seal saates toinuvad. Aga üldiselt on Kivisaar mulle jutu poolest võõras mees.

Nii. Jah, Kivisaar tegi üsna kohatu “nalja”, aga samas, nii palju, kui nüüd täna lugenud ja uurinud olen, ta ongi üsna otsekohese ütlemisega ju. Ei, see ei ole vabandus kedagi solvata, absoluutselt mitte. Aga ma mõtlen, kas on mõtet kõige peale solvuda? Et jah, seal on vahe, kas keegi konkreetselt solvab või ta lihtsalt läbi huumori ütleb midagi. Jah, ma mõistan, kõik ei mõista huumorit. Mul see soon on olemas. Samas mõne asjaga ei ole ka nagu. Aga kas kõike peab solvanguna võtma? Ma ei tea. Nt olen palju lugenud ja ka kuulnud, kuidas koduseid emasid negatiivselt üldistatakse. Kas kõik kodused emad peaks nüüd mingi petitsiooni valmis vorpima, et keegi kuskilt maha kukutada?

Minu meelest piisaks täiesti, kui Kivisaar lihtsalt vabandaks. Kõigi nende ees, kes end solvatuna tundsid. Mitte nende valgete inimeste ees, kes tundsid ennast solvatuna (miks?).

See teema on tõsine. Palju tõsisem, kui me ilmselt arvatagi oskame. Me peame toetama neid, keda koheldakse meie ühiskonnas ebaõiglaselt. Ma olen vaadanud palju filme, kus mustanahalisi koheldakse ebaõiglaselt ja alati on tekkinud minus vastikustunne. Vastikustunne valgete inimeste vastu. Vahel isegi häbi, sest olen ise ka valge.

Kuid kellegi vastu allkirju koguda, et ta oma tööst ilma jääks sellepärast, et ta kohatu “nalja” tegi? Ma ei tea… Siin eestiski loed tuntud blogijate kirjutusi, kus solvatakse kedagi, kiusatakse taga, tehakse maha, visatakse nalja. Miks siis petitsioone ei tehta, et nad oma blogikese kinni paneks?

Ja sellest “vihake vähem, sallige rohkem” aga samal ajal viha õhutades, ei saa ma ka aru? Suure jälgijaskonnaga influentser räägib, kuidas me peaks vähem vihkama, rohkem sallima, samal ajal õhutab viha Kivisaare vastu. Täägib ta igas oma storys ja tundub, et ei proovitagi olla ise sallivam, osata mõista ja andestada.

Kivisaar tegi pahasti, tegi. Kas ma oleks tundud end solvatuna, kui oleksin teist värvi? Võibolla, aga võibolla ka mitte.

Teine asi, millest ma aru ei saa – kuulsused ja nende vabandamised, sest nad on kunagi parodeerinud mustanahalisi. Ma küsiks selle peale, et kas enam selliseid gife ja meeme tohib üldse kasutada, kus tumedanahalised peal on? Ma saan aru, et asi on tõsine ja me peame seisma ebaõigluse vastu ühtse rahvana, aga no… kammoon.

Samas, ma olen ka see inimene, kes ei mõista, miks mõni poliitik kohe tagasi astuma peab, kui ta nt on teinud või öelnud midagi valesti? Jah, ütles või tegi sit**ti, aga me oleme ju kõigest inimesed – kõik vahel eksime.

Mina annan küll Kivisaarele andeks ja loodetavasti enam nii tundlikul teemal ta sõna ei võta. 😊

Ma ise arvan ka palju, aga paljudel teemadel sõna ei võta, sest tean, et inimesed on tundlikud. Ma ju ise lähen ka mõne teema peale nii põlema, aga olen õppinud, et kõigele ei peagi reageerima. Seega, ma loodan, et arutelu selle t

7 thoughts on “Mis petitsioon ja mis vabandused?”

 1. Vot see vabandamine selle eest, et kunagi on esinetud mustanahalisena, on küll täiesti arusaamatu. See oli saad, kus tehti järgi lauljaid olgu nad siis valge või musta nahaga. Päris sürr kui hakatakse varsti vabandama, et ollakse valgenahalised. Mis pühad inimesed need tõmmumad siis on, et nende lauljaid ei tohi parodeerida, sest kohe on solvamine. Minu mõistus seda ei võta.

 2. Kivisaare teema tõestati nüüd, kuna aastaid ta kohatuid nalju vms eetris tteinud.
  Ju ei ole õppinud, et tundlikel ja väga aktuaalsetel teemadel ei oleks mõistlik nalja teha (ei musta ega muud huumorit) ja väga mõtlema,.kas üldse vaja kommenteerida ( nt jooksjate vägistamine jne- et äkki spordi nimel kõik lubatud ja tehakse vms).
  Egas lahti ei lasta ja kes armastavad-kellele meeldib, meeldib edaspidigi.
  Lihtsalt tõstati teema, et ütleb kohatult ja võiks mitte nii öelda.
  Umbes sama oleka kui kommenteeriks depressiooni,, söömisshäireid jms kohutavaid asju “musta” huumoriga.
  Igale oma tee tass – mulle ei sümpatiseeri Kivisaar enam aastaid, 10a tagasi oli kuidagi inimlikum.
  Päikest

   1. Egas ma ka ei teadnud aga kui isegi kontekstist saad selliseid laused välja võtta siis öeldud ju need on.
    Küll vaibub see teema ja tavaelu nii nagu ikka raadios ja mujal edasi läheb

    1. Täpselt välja võtta ja esitada nii nagu endale sobib. Ennem kui kedagi üles puua peab uurima tausta ja süvenema sügavamalt. Kivisaar ei solvanud kuidagi seda inimest kes politseipoolt tapeti. Ta vaid esitas küsimuse kas oli pätt? Mitte ei öelnud, et mustad ongi pätid. Kaks väga erinevat asja aga tõlgendati täpselt nii nagu oleks öelnud viimase lause. Varasemaid väljaütlemisi ma lahata ei julge, sest puudub teadmine tegelikkusest.
     Jane postitus on väga ilusti kirjutatud ja mõte väga ilus ja selge.

     1. Ma vaatan üldse huviga, kuidas võõrast rahvast kaitstakse nii tulihingeliselt, aga kui omad influentserid siin kellelegi liiga teevad, ei julge keegi suud lahti teha 😀

     2. Õige, ma ise loll, et korrakski julgesin kusagil arvAmust avaldada või kaaSA rääkida.
      Kõige targem vait olla vist ja kaaSA noogutada..
      Iga inimene ju oma mätta otsas- sel teemal , mis Kivisaart puudutab vähemalt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga