***

Piinlik küsida, aga äkki saaks oma raha tagasi?

Raha on hea asi. Raha liidab inimesi, raha lahutab inimesi. Raha eest saab palju, kuid on ka asju, mida raha eest ei saa siin ilmas keegi. Raha on raha. See tuleb ja läheb.

Ma pole kellelegi kunagi väga võlgu andnud, sest raha võib suhted ära rikkuda. Midagi olen mõnele tilgutanud, aga ka tingimusel, et hiljemalt paari päeva möödudes see leiab tee minuni tagasi. Ja noh, neile olen korduvalt laentši teinud, kes on ka ilusti kokkulepitud ajal selle tagasi maksnud. Sellisel juhul pole probleemi semu hädast välja aidata, eksole.

Aga… on ka neid inimesi, kes arvavadki, et võtavad minult tagastamata laenu. No kes ei tahaks nii raha saada, eks. Võtad laenu, lubad tagasi maksta, aga ei tee seda, sest.. noh ei taha. Laenu võtta on maru hea, aga tagasi ei tahaks nagu maksta. Kes ikka tahaks. 😀 Ma olen isegi selles olukorras olnud, ei hakka valetamagi.

Ma tegin vennale laenu. Tähendab Geit tegi. Ütlesin ka talle, et noh, nüüd võid sellest rahast vaid und näha. Ta ei uskunud. Ja nüüd on möödas mitu head kuud ja ma kuulen temalt seda “ma neljapäeval maksan” vabandust iga jumala esmaspäev. Üks päev küsisin, et äkki ta täpsustaks, mis aastat ja kuud ta üldse mõtleb, ehk räägime teineteisest mööda lihtsalt. Mõtles 31.05.18, aga täna on juba laupäev. Uus vabandus – palk laekub talle teisest pangast.

Et ehk.. jah, ma nii loll ka ei ole. Mu vend on vabanduste meister, ausalt. Ta võiks kirjutada “kuidas ennast välja vabandada” sisulise raamatu ja see oleks mõne päevaga läbi müüdud. Ma olen alati mõelnud, et temast saaks jõle hea müügimees. Oi kui osavalt oskab ta inimesi ära rääkida. Ega muidu ei antaks talle autosid järelmaksu peale ja hiigelsummasid laenu, eraisikute poolt muide. Vend võtab auto või raha ja siis tagaselja näitab fakki ja kaob. Kuulnud, näinud, kogenud.

Ma juba ütlesin talle, et õu, mul endal ka piinlik juba seda raha küsida. Ega mul raha puu otsas ei kasva. Lõpuks andsin alla, las olla. Mõtlesin, et kuna see raha läks lastele, siis suva. Või vähemalt ma loodan, et läks lastele. Mis seal ikka.

Ja lõpetuseks… pliis googeldage enne, kui kedagi oma ehitusele võtate, autot müüte null sissemaksuga järelmaksu peale või lihtsalt paar tonni laenu teete… Ma ei taha hiljem oma postkastis lugeda, kuidas mu vennake jälle kellelgi pepsi lohku tõmbas. Alles hiljuti oli. 😀

5 thoughts on “Piinlik küsida, aga äkki saaks oma raha tagasi?”

 1. Mu mehel ka selline “tore” sõber, kes pidevalt laenab aga juua saab.
  Alles hiljuti tahtis laenu, minu pool emapalka, ja kui keeldusin, siis mees sai nii, et halb hakkas, et kuidas, olete üks pere ja teil raha on. Ometi see eelmine kuu läks suht nulli meil see. Sest olen juba ta sõbrale laenanud ja vennale, kus ootan tagasi veel. Ühesõnaga tuli lausa mu isa raha mängu, hakkas teiste rahakotis suht sorima, viskas ikka korralikult kopsu üle maksa.

 2. Kahjuks on selliseid sarivõlglasi palju. Ka minu elukaaslase vend on selline. Okei anname laenu – aga tagasi tahaks ka saada. Aasta algul jäin siin sünnituspuhkusele ja sain raha. Küsis laenu, 200 eurot! Kuna mul oli siis ma mõtlesin et why not.
  Kui ta palgapäev kätte jõudis (tean täpselt, kuna töötas oma vennaga samas firmas) siis küsisime raha tagasi. “Kle mul teisi arveid ka maksta vaja!” oli vastus. Nagu wtf 😀 nagu mul ei oleks?!
  Nädala pärast siiski sain oma raha tagasi. Ei iial enam. Tal isegi keeruline 20€ tagasi maksta.
  Meil on kaks last ja tema üksik inimene.. Meie saame hakkama ja tema ei saa 😀 alles hiljuti küsiski raha – mingi tühised 10€ – lihtsalt ei andnud. Pärast rääkis emale et mu elukaaslase ise lubas teda aidata kui abi vaja. JA KES MEID AITAB 😀

  Lihtsalt hoidke sellistest eemale, isegi kui oma pere -. –

 3. Olime Rootsi laeval eelmine kuu.., sôime restos . Vôtsime arve, kôik maksime kaardiga , ôde sulas, pani 50 , arve oli umbes pool sellest. ja teenindaja tuli viis minema, tuleb tagasi …tänab ,soovib head päeva.. raha tagasi ei too. Meie istume shokis, et misasja äkki mingi etiketi reegel siin et läheb nagu tipiks vôi ei tohi arve kaaned kinni olla, kui tahame tagasi raha jne … keegi ei julgenud nagu küsida ka , nii mark oli kuidagi .. näost juba punased 😀😀.Istume ja istume.. Lôpuks üks meist siis vabandage.. aga raha… sooviks….tagasi….50 euri panime … siis aa oih ma ei toonud vôi jaja kohe toon 🙂 …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga